Botox / Fillers

Botox

Wat is botox precies?
Botox is de afkorting van een op zich giftige stof botuline toxine. Maar het is ook de merknaam van een medicijn dat van deze stof gemaakt is. Het vergif daarin is uiteraard sterk verdund! Botox wordt gebruikt om spieren te ontspannen. Revalidatie-artsen en neurologen werken er bijvoorbeeld mee om spasmen – ongewenste spierspanningen – te verhelpen. Ook cosmetisch is het doel om spieren te ontspannen. Denk aan het lam leggen van fronsspieren die rimpels in het voorhoofd veroorzaken. Omdat ze niet meer samentrekken, vervaagt een rimpel langzaam maar zeker.

Wat zijn de risico’s en hoelang heeft botox effect?
Botox wordt in een absoluut veilige dosis ingespoten. Bij een ervaren arts kan er eigenlijk nooit iets ernstigs gebeuren. Ben je ondeskundig geprikt, dan loop je het risico op bijvoorbeeld een hangend ooglid. Heel naar, maar na een maand of drie is dat weer bijgetrokken. Pijnlijk zijn de kleine prikjes nauwelijks. Je krijgt hoogstens wat blauwe plekken. Het effect van botox blijft tussen de drie en zes maanden te zien.

Filler

Wat doet een filler?
Naarmate we ouder worden, verliest ons gezicht volume. Daardoor staat de huid niet langer strak gespannen, maar verslapt en gaat hangen. Door op een paar plaatsen fillers in te spuiten, brengen we het volume terug. Het vullen van de zijkanten van het gezicht en de kaaklijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat de contouren weer strakker worden. En door het vullen van de neus-lippenplooi en de wang vlak onder het jukbeen haal je vermoeidheid en scherpte uit het gezicht.

Zakt je huid niet in als de filler uitgewerkt is?
Tijdelijke fillers, waar wij uitsluitend mee werken, blijven negen maanden tot een jaar zitten. Het aardige is dat wanneer je de behandelingen herhaalt, het effect steeds langer zichtbaar blijft. Zo hebben we een behandeling met hyaluronzuur, een stof die ook van nature in de huid voorkomt. Herhaaldelijk gebruik hiervan zorgt dat de huid zelf weer ­collageen gaat aanmaken, het ‘cement’ dat voor volume zorgt. Als het effect is uitgewerkt, zakt de huid dus niet in. Integendeel, de werking is zelfs preventief omdat je veroudering en zwaarte­kracht allebei – tijdelijk – uitschakelt.

Waarom kun je beter voor tijdelijke dan voor permanente fillers kiezen?
De vorm van je gezicht verandert door het normale verouderingsproces. Ook als je fillers gebruikt. Per­manente fillers zijn vormvast en daardoor passen ze na een paar jaar niet meer bij de nieuwe verhoudingen van het gezicht. Dat ziet er heel onnatuurlijk uit. En met permanente fillers kunnen zich nogal wat complicaties voordoen. Denk aan harde bobbels door inkapseling en aan infecties.

Hoe hou je het effect natuurlijk?
Het is van belang het hele gezicht goed te bekijken en niet te focussen op een deel, zoals jukbeenderen of ­lippen. Als arts moet je daar gevoel voor hebben; je hebt een adviserende taak. Voor een geleidelijk effect is het ook belangrijk om de fillers stap voor stap op te bouwen. Zo zorg je dat elk gezicht zijn karakter ­behoudt. De bedoeling is dat de man of vrouw die bij ons komt er béter uit gaat zien, niet ánders.

Is een behandeling met fillers pijnlijk?
Hoe dichter je bij de mond en neus komt, des te pijnlijker zijn de prikjes. Ook geldt: hoe oppervlakkiger je prikt, hoe meer pijn het doet. Daarom verdoven wij zo nodig plaatselijk de huid. Zo’n verdoving is ver­gelijkbaar met de verdoving bij de tandarts. In principe kun je na de behandeling meteen gewoon weer aan het werk.